Ciasto czekoladowe nussbeisser

Fani czekolady!

Jeśli lubicie czekoladę Nussbeissera- fajna alternatywa! Polewa jest absolutną rewelacją i dostaję odnośnie jej dużo pytań: jak ją zrobiłaś? A z czego to? Pamiętacie zdrową nutellę? Robi się ją niemal identycznie! A efekt powala- sprawdźcie sami!

Ciasto:

  • 200 g maki ryżowej (lub owsianej)
  • 2 jajka
  • 100g masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
  • 3 łyżki kakao
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 100g orzechów laskowych (70g do ciasta, 30g do polewy)
  • 100g ksylitolu lub erytrytolu/ miodu itd.
  • 70g malin mrożonych
  • szczypta soli i bezglutenowej sody

Orzechy laskowe uprażyłam( piekłam około 7 minut). Tłuszcz rozpuściłam i zmiksowałam z resztą składników. Dodałam posiekane orzechy i maliny. Masę przelałam do natłuszczonej foremki i piekłam około 50 minut w 170 st.

Polewa:

  • 150 g daktyli suszonych
  • 20 g czekolady 85%
  • 20 g oleju kokosowego
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 30 g orzechów laskowych

Daktyle namoczyłam około 20 minut we wrzątku, a następnie odcedziłam z wody, dodałam mleko i zblendowałam na idealnie gładką masę z rozpuszczonymi olejem i czekoladą. Polewą posmarowałam upieczone ciasto, dodając posiekane i uprażone wcześniej orzechy laskowe.

Więcej przepisów oraz porad żywieniowych znajdziesz pod wskazanymi odnośnikami:

https://web.facebook.com/nehjgomulka/

https://www.instagram.com/nehjgomulka/

Serdecznie zapraszam do śledzenia!

Justyna Gomułka

Przewiń do góry